Canelés Bordelais

caneles4pinterest-wm

Hva passer vel bedre til mitt første blogg innlegg enn en av mine absolutte favoritter; canelés.

IMG_5069 cropped 600x250

Dette er små porsjonskaker fra området Bordeaux i sør-vest Frankrike, smakssatt med vanilje og rom, med et sprøtt, karamellisert ytre og en innside myk som en pannekake.

img_5031-cropped-600w-wm

For å få absolutt best resultat bør man ha spesielle canelé-former av kobber, dekket med et tynt lag tinn på innsiden. Disse koster imidlertid skjorta, med en prislapp som fort kryper over 100-lappen for én enkelt form. Skal du kunne lage 20 canelés blir det en heftig investering. Jeg bruker derfor silikon-former som jeg har kjøpt på eBay. Du får ikke helt den samme «skorpen» på kakene, og utseende kan variere mer, men de blir fortsatt utrolig deilige.

img_5108-cropped-600w-wm

Innsiden er myk, litt som en tykk pudding eller en pannekake, med deilig smak av vanilje og rom. Konstrasten mot den sprø skorpen, med den litt bitre smaken av karamellisering, gjør kaken til en smaksopplevelse.

img_5041-cropped-and-flipped-600w-wm

Selve røren til disse er ganske enkel, og konsistensen kan minne om pannekakerøre. De kan imidlertid være veldig lunefulle under steking, og det kan gi stor variasjon i det endelige resultatet. På nettet finner man bakere og bloggere som skriver lange avhandlinger om sine forsøk og eksperimenter med forskjellige metoder for å få den perfekte canelé, på smak, konsistens og utseende. Men de trenger ikke være helt perfekte for å smake godt.

Oppskrift

500 ml helmelk
50 g smør, smeltet
2 vaniljestenger (eller 2 ts vaniljeekstrakt)
2 egg
2 eggeplommer
200 g sukker
100 g mel
4 ss mørk rom

Denne oppskriften gir 16 canelés (i ca 4,5 x 5 cm former)

Fremgangsmåte

Dag 1:

 1. Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og stengene i en kasserolle sammen med melk og smør. Varm opp til det syder, men ikke koker. Ta det av platen og la det stå et par minutter.
 2. I en stor bolle, pisk sammen sukker, egg og eggeplommer.
 3. Fjern vaniljestengene fra den varme melken, tøm ca 1/4 av melken sakte over eggeblandingen mens du rører godt.
 4. Ha i melet og rør godt.
 5. Tøm inn resten av melken gradvis mens du rører.
 6. Rør inn rom.
 7. Dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet i minst 24 timer, helst to døgn.

Dag 2:

 1. La røren komme opp til, eller nær, romtemperatur. Rør i røren så den blir godt blandet.
 2. Forvarm ovnen til 285˚. Hvis ovnen din ikke går så høyt sett den på maks.
 3. Fyll formene til ca 1 cm under toppen (bruker du silikonformer, husk å sette dem på bakeplaten før du fyller dem).
 4. Sett formene i ovnen, skru ned til 275˚ og stek i ca 10 minutter, skru så varmen ned til 190˚ (hvis ovnen din ikke går opp til 275˚ venter du 15 minutter før du skrur ned til 190˚). De skal nå steke i ca 50-60 minutter til, men dette vil variere fra ovn til ovn.
 5. Ta platen ut av ovnen og tøm caneléene ut av formen og over på en rist for avkjøling, med den mønstrede siden opp. Avkjøl i ca 2 timer.

Noen kommentarer til oppskriften/fremgangsmåten:

 • Unngå å piske luft inn i røren. Ikke rør for hardt.
 • Har du klumper i røren kan du sikte den over til en annen bolle og klemme melklumpene gjennom sikten med en skje eller slikkepott før du rører det inn igjen.
 • Røren kan stå opp til 4 dager i kjøleskapet.
 • Etter å ha vært i kjøleskapet vil røren være tykkere på bånn, rør derfor godt så den blander seg igjen.
 • Den høye temperaturen er for å raskt bygge skorpen som gjør at de holder fasongen.  Min ovn går bare opp til 250˚, men jeg fikk fortsatt ok skorpe på dem. Jeg måtte imidlertid gi dem litt ekstra steketid.
 • Du kan antagelig legge til ca 10 minutter i steketid dersom røren kommer rett fra kjøleskapet.
 • Det kan være vanskelig å vite når caneléene er ferdige. Her må du se litt på fargen mens de er i formene, den skal bli ganske mørk, men ikke brent/svart. Prøv å bruke en gaffel til å fiske opp én canelé fra formen, og sjekk fargen på sidene. Klem litt på den (husk at den er varm!), skorpen skal være fast men ikke for hard, den skal gi litt etter når du klemmer, og du kjenner at innsiden er myk. Del den gjerne i to for å dobbeltsjekke at innsiden er stekt. Begynner de å bli for mørke i bunnen (altså den synlige delen når de er i formene) før de er ferdig stekt kan du dekke dem med litt bakepapir de siste minuttene.

Dette kan kanskje virke som en veldig komplisert og vanskelig kake, men det er absolutt verdt et forsøk. De er rett og slett herlige.

Litt om silikonformer

Som nevnt får man best resultat med kobber-former, men silikon kan også gi gode resultater. Jeg har et par rimelige 8-hulls former jeg kjøpte på eBay for litt over 100-lappen pr stk. Disse fungerer helt fint for meg. Jeg ser mange andre som skriver om canelés snakker varmt om formene fra de Buyer, men jeg har ikke prøvd dem.

Et merke jeg imidlertid har prøvd, og som jeg ikke vil anbefale, er Mette Blomsterberg sine. De tålte rett og slett ikke den høye varmen, og gikk i stykker etter et par runder i ovnen. Til hennes forsvar skal det sies at de opplyser om at formene bare er beregnet brukt opp til 220 grader. De omtaler heller ikke formene som canelés former, de bare ser helt like ut. Én genial ting ved formene fra Blomsterbergs er at de har en stålkant rundt på utsiden, som holder formene stabile så du faktisk kan bære dem med røre i.

Hilsen Kakenerden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s