Mørdeig, eller pâte sucrée

Denne oppskriften gir en søt, sprø mørdeig som holder godt på fyllet og med en fin smak av smør. Den passer godt til de fleste søte terter og paier.

Egentlig er jeg ikke så begeistret for det norske begrepet mørdeig, da det brukes om så veldig varierte oppskrifter, fra søte smørkjeks til nesten alt av terte- og paibunner. En ting jeg liker med det franske kjøkken er at de har egne navn for nesten alle mulige varianter av oppskrifter, da kan man være mye mer presis og unngå misforståelser og feil. Denne bunnen vil der karakteriseres som en pâte sucrée, en søt (terte)deig.

Men nok om det, tilbake til oppskriften.  Når du lager denne er det viktig at alle ingrediensene er skikkelig kalde, spesielt smøret. Det er også viktig å ikke overarbeide deigen. Da utvikler glutenet seg for mye, deigen blir ikke så sprø og den vil krympe mer under utkjevling og steking.

Oppskrift, pâte sucrée:

Denne oppskriften gir nok deig til en 28 cm rund paiform.

250 g siktet hvetemel
65 g fint sukker
1/4 ts salt
150 g usaltet, kaldt smør, skåret i terninger
1 stort egg
2 ss fløte

  1. Rør sammen mel, sukker og salt i en stor bolle
  2. Smuldre inn smøret vha fingertuppene, til det har en konsistens som ligner fine brødsmuler
  3. Pisk sammen egg og fløte og rør dette inn i mel-blandingen til alt er godt blandet.
  4. Samle deigen til en klump, press den flat så den er ca et par cm tykk. Pakk i plastfolie og legg i kjøleskapet minst 30 minutter, helst 1 time eller mer
  5. Sett ovnen på 200°
  6. Pakk ut deigen, strø litt mel på begge sider og legg den mellom to ark bakepapir eller plastfolie. Kjevle ut deigen til en tykkelse av ca 5 mm og en diameter på ca 33 cm. Hvis deigen blir for myk kan du sette den tilbake i kjøleskapet i 30 minutter
  7. Ta av papiret/folien, strø litt mel på kjevlet ditt og rull deigen rundt kjevlet. Løft deigen over i en paiform sprayet med formfett
  8. Trykk forsiktig deigen på plass i formen. Bruk gjerne en liten, overflødig deigklump til å dytte deigen inntil kantene. Da slipper du at fingrene dine stikker hull på deigen
  9. Fjern overflødig deig vha en skarp kniv eller ved å rulle en kjevle over formen slik at deigen kuttes langs kanten. Prikk bunnen med en gaffel, dette reduserer heving under steking.
  10. Krøll sammen et stykke bakepapir, brett det ut og legg det så flatt som mulig over bunnen og oppover kantene. Fyll med tørkede erter eller keramiske bakekuler
  11. Stek på 200° i 5 minutter, senk temperaturen til 190° og stek videre i ca 5-10 minutter til deigen er gylden brun. Avkjøl helt.

Bunnen er nå klar til å fylles med deilig fyll 🙂

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

(Dementi: Hovedbildet til denne oppskriften er lånt fra MeilleurduChef.com)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s