Sjokoladeterte med bringebær

chocolatetart4pinterest-wm

img_4851_edited-2-square-930x930-watermarked

Dette er en enkel og god terte med deilig, mørk sjokolade og masse friske, herlige bringebær. Bunnen er en søt, sprø mørdeig som holder godt på fyllet og med en fin smak av smør.

Egentlig er jeg ikke så begeistret for det norske begrepet mørdeig, da det brukes om så veldig varierte oppskrifter, fra søte smørkjeks til robuste paideiger. En ting jeg liker med det franske kjøkken er at de har egne navn for nesten alle mulige varianter av oppskrifter, da kan man være mye mer presis og unngå misforståelser og feil. Denne bunnen vil da karakteriseres som en pâte sucrée, en søt (terte)deig.

Men nok om det, tilbake til sjokoladeterten 🙂 . Når du lager bunnen til denne er det viktig at alle ingrediensene er skikkelig kalde, helst også melet. Sett det gjerne i kjøleskap eller fryseren en stund før du skal bake. Det er også viktig å ikke overarbeide deigen. Da utvikler glutenet seg for mye, deigen blir ikke så sprø og den vil krympe mer under utkjevling og i formen.

Pâte sucrée:

Denne oppskriften gir nok deig til en 28 cm rund paiform.

250 g siktet hvetemel
65 g fint sukker
1/4 ts salt
150 g usaltet smør i terninger. Kaldt!
1 stort egg
2 ss fløte

  1. Rør sammen mel, sukker og salt i en stor bolle
  2. Smuldre smøret inn i melet vha fingertuppene til det har en konsistens som ligner brødsmuler
  3. Pisk sammen egg og fløte og rør inn i mel-blandingen
  4. Samle deigen til en klump, press den flat så den er ca et par cm tykk. Pakk i plastfolie og legg i kjøleskapet minst 30 minutter
  5. Pakk ut deigen, strø litt mel på begge sider av den og legg den mellom to ark bakepapir eller plastfolie. Kjevle ut deigen til en tykkelse på ca 5 mm og en diameter på ca 33 cm.
  6. Hvis deigen blir for myk kan du sette den tilbake i kjøleskapet i 30 minutter
  7. Ta av papiret/folien på den ene siden, strø litt mel på kjevlet ditt og rull deigen rundt kjevlet
  8. Rull deigen av kjevlet og over i en paiform sprayet med formfett
  9. Fjern det andre papiret/plasten og trykk forsiktig deigen på plass i formen. Bruk gjerne en liten, overflødig deigklump til å dytte deigen inn til kanten. Da slipper du at fingrene dine stikker hull på deigen
  10. Fjern overflødig deig vha en skarp kniv eller ved å trykke den ned mot kanten av formen så den kuttes
  11. Krøll sammen et stykke bakepapir, brett det ut og legg det så flatt som mulig over bunnen og oppover kantene. Fyll med tørkede erter eller keramiske bakekuler
  12. Stek på 200 grader i 5 minutter, senk temperaturen til 190 og stek videre i ca 5-10 minutter til deigen er gylden brun. Avkjøl helt

Ganasj

Da var det verste unnagjort og vi kan gå over til fyllet. Dette er en enkel ganasj smakssatt med litt appelsinlikør.

400 mørk sjokolade i små biter
5 dl fløte
1 ts Cointreau (kan sløyfes eller byttes med noe annet)

  1. På svak varme, la fløten komme til kokepunktet under omrøring
  2. Tøm fløten over sjokoladen, la stå ca 1 minutt og rør godt til det er blandet og all sjokoladen er smeltet.
  3. Rør inn Cointreau
  4. Avkjøl

Montering

  1. Tøm ganasjen over i den stekte tertebunnen.
  2. Avkjøl terten i kjøleskapet et par timer
  3. Dekorer med masse deilige bringebær.
  4. Du kan også ha på hakket pistasj og litt melis, slik som jeg har gjort på bildet, eller andre godsaker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s