Lemon Meringue Friands

Lemon meringue friands

Sitronmarengspai er en klassiker som de aller fleste liker, og det med god grunn. Sukkersøt og luftig marengs, tykk, syrlig sitronkrem og en søt og sprø tertebunn er en magisk kombinasjon som treffer blink hos de fleste.

Til årets Norges Beste Bakst konkurranse hadde jeg lyst til å gjøre noe nytt, og bestemte meg for å lage en kakeversjon av denne populære favoritten. Risikabelt å kødde med en klassiker kanskje, men man vet jo ikke før man har prøvd.

img_5171-cropped-wm

Jeg bestemte meg for å bruke friands som kakebunn til denne. Friands er en av mine favoritter å bake. De er veldig populære i Australia og New Zealand, men er opprinnelig fra Frankrike, og har mye til felles med franske financiers. De er basert på mandelmel og eggehviter, noe som gjør dem lette og saftige, og de kan kombineres med utrolig mange forskjellige smaker. Spør du meg er det på tide at tunge, tørre cupcakes sparkes ut og friands overtar trend-tronen 🙂

Friands bakes tradisjonelt i ovale former omtrent på størrelse med linser. For å få plass til sitronkremen har jeg bakt disse i savarin-former. Disse har en liten forhøyning i midten som skaper en grop i kakene. Denne gropen fylles med sitronkrem.

friand-pan-vs-savarin-pan
Friand former og savarin former

Sitronkremen kan gjerne lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskapet. Blir den for tykk kan du piske den opp litt med en ballongvisp.

Oppskrift på lemon curd

Sitron friands

Ingredienser
190 g usaltet smør eller bremykt
60 g hvetemel
200 g melis
120 g mandelmel
5 eggehviter
skall fra 1 sitron

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 180°
  2. Smelt smøret, bruk litt av det til å smøre formene. Dryss litt mel i formene og tøm ut det overflødige. La resten av smøret avkjøle seg litt
  3. Sikt melet og melisen oppi en stor bolle. Bland inn mandelmelet
  4. Pisk eggehvitene skummete med en gaffel
  5. Ha eggehvitene, smøret og sitronskallet oppi det tørre og bland godt
  6. Fyll formene ca 2/3 fulle
  7. Stek i ca 15 minutter, til de er gyldenbrune og en tannpirker kommer ut ren når du stikker den ned i den tykkeste delen av kaken
  8. Ta ut av ovnen og la hvile i formene i 5-10 minutter. Vend dem over på en rist og la avkjøles helt

Marengs

Ingredienser
3 eggehviter
20 g sukker
90 g melis

Fremgangsmåte

  1. Pisk eggehviter og sukker til marengs
  2. Tilsett melisen og kjør på sakte fart til marengsen blir glatt og fin

Montering

  1. Fyll lemon curden i gropen på kakene
  2. Bruk en sprøytepose eller en skje til å dekke curden med marengs
  3. Brenn marengsen litt med en gassbrenner

Disse bør spises samme dag pga marengsen, men både sitronkremen og selve kakene kan oppbevares noen dager i kjøleskap, eller fryses.


Kommentarer

Legg igjen en kommentar